Salata od crne rotkve

Автор: Carmen Jones 14.12.2018

Crna rotkva

 



 



❤️ : Salata od crne rotkve

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Bolesnica je pod svakodnevnim lekarskim nadzorom a laboratorijske analize kontrolišemo u početku na 2-3 dana a kasnije ređe. Ovo ih čini savršenim saveznikom za borbu protiv brojnih infekcija, a naročito kada se pojave simptomi dosadne i umarajuće prehlade, upale grla, gripa, a efikasni su i pri lečenju infekcije uha. Na cvjetnoj stabljici visine nalaze se grozdaste cvati s cvijetovima bijele, ružičaste ili ljubičaste boje.


Salata od crne rotkve

 

Toksični radikali nastaju redukcijom molekularnog kiseonika do superoksidnog anjona a potom enzimskom konverzijom do vodonik peroksida ili reaktivnih slobodnih radikala kao što su hidroperoksi i hidroksil radikali i tzv singlet kiseonik. Kada se koristi za kulinarske svrhe crna koža se obićno ostranjuje a unutrašnjost se priprema na pari,kuhana ili se prži. Pri tom agensi sa toksičnim dejstvom izazivaju prevashodno parenhimko oštećenje, a oni sa hipersenzitivnim delovanjem holestazni oblik hepatitisa.


Salata od crne rotkve

 

Crna rotkva - Nista nam time nije oduzeto ili uskraceno.


Salata od crne rotkve

 

Rotkva vodi poreklo iz Azije, jedna je od najstarijih kultivisanih biljaka i najčešće se konzumira u zimskom periodu. Crna rotkva je povrće, karakterističnog oštrog mirisa i ljutkastog ukusa, ima brojna lekovita svojstva. Bogato je vitaminima A, C i E, kao i vitaminima B-grupe. Samo 100 g rotkve sadrži preko 25% preporučene dnevne količine vitamina C, a pritom ima samo 16 kalorija. Takođe je dobar izvor antioksidansa, elektrolita i vlakana. Osim toga, crna rotkva obiluje mineralima — kalijumom, fosforom, kalcijumom, natrijumom i gvožđem, a u manjim količinama sadrži i magnezijum, sumpor, bakar, kobalt, cink i fluor, kao i sumporno ulje rafanol, koje joj daje specifičan miris i ukus, te povoljno utiče na izlučivanje sluzi iz organizma. Posebno je značajna u zimskom periodu kada je organizmu potrebnatjaka odbrana od virusa i infekcija. Crna rotkva ima važnu ulogu ulecenju bolesti jetre. Podstiče lučenje žuči, povećava njen protok u žučnoj kesi i sprečava stvaranje kamena. Takođe, sok od crne rotkve blagotvorno deluje na probavne organe, olakšava varenje i podstiče apetit. Crna rotkva sadrži i fitoncide, antibiotike biljnog porekla koji uništavaju mikroorganizme i sprečavaju njihovo širenje. Preporučuje se u prevenciji plućnih bolesti, kao i za suzbijanje kašlja! Pospešuje izlučivanje sluzi iz disajnih organa, zbog čega se preporučuje u lečenju bronhitisa, kašlja i prehlade. Žene bi trebalo da konzumiraju belu rotkvu što češće jer reguliše menstrualni ciklus i podstiče lučenje mleka. Osobe koje imaju upalu želuca ili čir na dvanaestopalačnom crevu treba da izbegavaju rotkvu. Rastopiti maslac, dodati crni luk, koren i listove rotkve, pa sve dinstati na tihoj vatri. Zatim naliti supu od povrća i kuvati pet minuta. Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksati supu zajedno s pavlakom. Smesu vratiti u šerpu, posoliti je i pobiberiti, pa kuvati na tihoj vatri deset minuta. Tunjevinu ocediti od ulja i pomešati sa krem sirom. Dodati sok od pola limuna, malo soli i lagano promešati varjačom. Na kolut rotkve naneti kašiku nadeva od tune, spojiti naspramne krajeve i učvrstiti čačkalicom. Gotove paketiće pobiberiti po želji, posuti iseckanim vlašcem i staviti u frižider da se ohlade pre služenja. Na maslinovom ulju dinstati mlevenu junetinu oko 20 minuta uz povremeno dolivanje vode. Kada je meso gotovo, preručiti ga u posudu sa salatom. Dresing za salatu: peršun sitno iseckati, pomešati ga sa soja sosom i balzamiko sirćetom. Posoliti i pobiberiti, te ostaviti u frižideru da se malo ohladi. Šampinjone, rotkve i salatu servirtati na tanjir i preliti pripremljenim dresingom.


Posna salata sa krompirom

 

U nadi da će moj uloženi trud i znanje podariti nekome kvalitetan obrok - dobro došli! U aplikaciji su vam dostupne sve rubrike i kolumne kao i na našim web stranicama, čitanje i pisanje komentara, dijeljenje članaka na društvenim mrežama i ostalo. Za sve druge crna rotkva i med su odličan izbor, svakako isprobajte ovu kombinaciju, ali naravno nemojte preterivati. U svetu je veoma rasprostranjena, a koristi se kao salata, začin ili lek. Stavite u rernu nek se peku dvadesetak minuta dok ne dobiju lepu zlatnu boju, a ivize ne postanu krckave. Rekli smo da nije preporučljivo soliti rotkvu, ali je potrebno zbog ukusa u ovom slušaju. Od vitamina najvažniji je vitamin C, a zatim karoten, odnosno provitamin A i vitamini B grupe. Na maslinovom ulju dinstati mlevenu junetinu oko 20 minuta uz povremeno dolivanje vode. Sok od rotkve reguliše rad žuči, ali ukoliko imate kamenje prevelika količina ovog soka može da pospeši razvoj kamena, jer je ona bogata kalcijumom.