Draganasgarden: June 2013

Автор: Ann Wilson 13.12.2018

 

 



 



❤️ : Draganasgarden: June 2013

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Od djetinjstva sam zavoljela šivati, štrikati i heklati, baš kao i moja prabaka, baka i majka. Ne znam da li je riječ o praktičnosti ili uštedi na markama, čestitkama i kovertama, ali nekako mi je ljepše, pa i pristojnije poslati poštom čestitku.


Draganasgarden: June 2013

 

Evo, frižider vam je prazan kao proizvodne hale nekada najboljih preduzeća. To su: poruke etno-političkog tradicionalizma, kontinuiteta i legitimiteta teritorije; poruke straha i prezira prema drugačijima, ugroženosti, frustracija i zavjera; poruke legitimizacije rata i zločina, herojstva i opsesivnog perpetum bellum-a i poruke iracionalizma, odbacivanja modernizma i slavljenja fašizma. Opet je zatitrala nova nada.


Draganasgarden: June 2013

 

- Zato sam odlučio da, u dva putopisa, opišem crtice, koje su se najviše urezale u mozaik mojih dosadašnjih posjeta Istanbulu. » Ispričala mu šta je doživjela u šefovoj kancelariji.


Draganasgarden: June 2013

 

Sad kisa sad sunce i temperature koje jos nisu presle 20 stepeni je vremenska prognoza kod nas a po vrtu rekao bih da je ljeto u punom jeku. Vrt cvjeta li cvjeta... Bjeli tepih I ove godine kao i prosle imam puno karanfila u vrtu. Akleija je procvjetala Akleije imam u tri boje..... Komsinica i ja razmjenjujemo sjemena pa mi je obecala sjeme akleija koje ja nema. Dvoriste mirise na karanfile pa je pravo uzivanje sjediti na terasi citati knjigu i uzivati. Ne, nisam kupila nove zavjese ali sam htjela da kupim bar sest sedan vrsta u jednoj trgovini zavjesa , sve su mi bile predivne. Trgovina je bas ,ali bas po nasem ukusu... Uz zavjese mogu se kombinovati i jastucici i stoljnaci. Ko je sposoban za sivacom masinom moze cuda stvoriti ili kao ja kupiti sve. Ova zavjese je sasivena od kape koja je heklana i duzina sto su sivene. Kombinacija je bjelo plava... Helkana kapa ide uz sve. Jos jedna plavo bijela kombinacija. Bjeli stoljnjak je sasiven od plate na koju je prisita siroka cipka. A ovaj jastuk i stoljnjak su moji favoriti. Jastuk i stoljnjak sa krpicama... Nadam se da ce vam se svidjeti nesto od ideja. Ja sad idem na posao... Drage moje citateljke i citaoci hocu da vam pokazem jos jednu finu Svedsku tradiciju. Kada djeca zavrsavaju osnovnu skolu postaju studenti i to se slavi naveliko. Fina odjeca i balovi su tradicija a iasto tako tradicija je i da se student vozi kuci u autu ili necemu drugom ukrasenom sa granama breze,zastavicama i trakicama. Poslije parade po gradu ide se kuci i slavi se student. Moji studenti su po G jos koja godina...


Baal Veer - Episode 186 - 13th June 2013

 

Prvo sam ga odbila. Napokon koridor je prohodan. Početkom februara Pokrajinski komitet KPJ BiH je uputio depešu putem CK KPJ od PK KPJ za CG povrat Herceg Novog i Igala, a time i Sutorine, koja se prostire od Topole kod Igla do hrvatske granice na Debelom Brdu i rtu Oštro. Tražili smo razgovor sa predstavnicima naše ambasade, ali čuli smo da su i sami već imali problema sa različitim ukrcavanjima. Pržina je vremenom lagano utihnula, ostalo je jedno ime koje znaju samo Sitarčani, a kome su posvetili i jedno igralište za koje malo ko i da je čuo, a pogotovo da zna gdje se nalazi. Vlasnici zemlje bili su iz Trebinja i to: Hasan-beg Resulbegović, Hadžija Cvitić, Arslan Agić, Selimović, Dizdarević, Hadži-paša Alijagić, Kurtović i Omeragić. Pod imenom Banja Luka tvrđava sa podgrađem se prvi put spominje u ispravi ugarsko-hrvatskog kralja Vladislava II od g. Kažem Joki da je ona svoju obavezu ispunila time što me pozvala da preda karabin, moja je želja da karabin ostane u porodici kao uspomena, da svjedoči o čvrstom prijateljstvu koje ni najteža ratna vremena nisu prekinula.